با افزایش سن، آرتروز و یا سایر آسیبهای زانو موجب ایجاد دردهایی آزار دهنده میشوند که حتی ممکن است یک عمل ساده مانند راه رفتن را به عملی دردناک تبدیل کنند. دانشمندان با کمک فناوری پرینت سه بعدی زیستی موفق به پرینت بافت سه بعدی غضروف شدهاند که این بافت می تواند به راحتی به کسانی که از آرتروز و یا سایر آسیبهای زانو رنج میبرند کمک کند.
منیسک داخلی به صورت لایهای بین استخوان فوقانی و تحتانی زانو قرار گرفته و مانع از سایش دو استخوان روی هم میشود. به دلیل آسیبهای ناشی از ورزش یا ساییدگی ناشی از افزایش سن این غضروف از بین رفته و استخوانهای زانو به صورت دردآوری روی هم ساییده میشوند.
محققان موسسه Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) با استفاده از پرینت همزمان دو جوهر یکی متشکل از صمغ ژلان (Gellan gum) و فیبرونکتین حاوی سلول و دیگری متشکل از فیبرویین متاکریلات ابریشم یک ساختار سه بعدی با الاستیسیتهی بسیار بالا ایجاد کردهاند که میتواند به عنوان جایگزین غضروف منیسک داخلی در بافت زانو استفاده شود. نتایج حاصل از این مطالعه در ژورنال Chemistry of Materials به چاپ رسیده است.
این بافت به صورت ساختار لایه لایهای پرینت شده است به طوریکه لایهی اول موجب تحریک مهاجرت سلولی به بافت و لایهی دوم باعث استحکام و انعطاف پذیری ساختار میشود. “نتایج نشان میدهد که این سازه پرینت شده یک گزینه امیدوار کننده برای تولید این نوع بافت ارائه میدهد.” نتایج تست درون تنی نشان میدهد که پس از ۱۰ هفته بدون تغییر ابعاد در مدل کاشت زیر جلدی موش، بافت فیبروکارتیلاژین تشکیل شد. محققان در تلاشند تا با توسعه آزمایشات و مطالعات بیشتر بتواند واکنشهای بدن را به کاشت کنترل کنند و در گام بعدی مدل انسانی را مورد مطالعه قرار دهند.