محققان مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی ۳D Bioprinting Solutions با هدف تسریع در انتقال مطالعات پیش بالینی (حیوانات آزمایشگاهی) به مطالعات بالینی (انسانی) روشی برای افزایش تولید اسفروییدهای سه بعدی مورد نیاز برای تعیین فعالیت دارویی در بدن بیماران کرونایی، ایجاد کردهاند.
در این مطالعه از ردههای سلولی A549، Calu-3 (آدنوکارسینومای انسانی)، CaCo-2 (آدنوکارسینوم روده بزرگ انسانی) و
Vero CCL-81 (کلیه میمون سبز آفریقایی) به عنوان مدلهای بافت ریه استفاده شد. با توجه به پژوهشهای پیشین سلولهای Vero، یک سیستم سلولی جایگزین میزبان برای ویروسهای آنفلونزا نوع A و B است. به همین دلیل دانشمندان معتقدند که میتوان از آنها در تحقیقات COVID-19 نیز استفاده کرد.
سپس دانشمندان پروتکل تشکیل و غلظت بهینه برای تهیه اسفروییدهای سه بعدی از این ردههای سلولی را مشخص کردند. سپس این نمونههای میکروبافت برای سنجش اثر داروهای ضد ویروسی در اختیار ویروس شناسان قرار گرفت.
پروتکلهای دو بعدی رایج برای آزمایش عوامل ضد ویروسی، گاهی اوقات دادههای بسیار متناقضی را ارائه میدهند، زیرا نتایج حاصل از مدل سازی دو بعدی داروهای ضد COVID-19، میتواند بسیار متفاوت از واکنش واقعی بدن انسان به فعالیت آنها باشد. از طرف دیگر، بافتهای سه بعدی اسفروئیدی به طور کامل بافتهای طبیعی انسان را شبیه سازی میکنند و به عنوان یک مدل ایدهآل در شرایط آزمایشگاهی برای آزمایش مولکولهای دارویی تحت شرایط فیزیولوژیکی عمل میکنند.
یوسف هسوانی، هم بنیانگذار و مدیر شرکت ۳D Bioprinting Solutions گفت: “ما به نقش مهمی که آزمایشگاه ما و کارمندان آن در کمک به متخصصان ویروس شناسی و داروسازی در تولید سریع و دقیق داروهای ضد ویروس دارند، بسیار افتخار می کنیم.”
دانشمندان ۳DBio از تجربیات گسترده خود در پیشرفتهترین روشهای مدل سازی آسیبشناسی و سمیت شناسی استفاده میکنند تا زمان لازم برای یافتن راه حلهایی برای درمان بیماران مبتلا به COVID-19 و سایر بیماریهای ویروسی به حداقل برسانند.