طی دهه اخیر، رشد فناوری هایی نظیر چاپ زیستی سه بعدی در بسیاری از زمینه های علمی موجب تحول شده است. یکی از این زمینه ها بیولوژی گیاهی است. به طور مثال، توسعه ایجاد ساختارهای چاپ سه بعدی شده با استفاده از سلول های گیاهی و یا الهام گرفته شده از ساختارهای گیاهی موجب توسعه داده ها از منظر برهم کنش بین محیط اطراف با تک سلول، بافت و یا کل گیاه می شود.
استفاده همزمان از چاپ زیستی و فناوری های پیشرفته عکس برداری موجب پاسخگویی به سوالات مطرح درباره به هم پیوستن مکانی-زمانی اجزای مختلف درون سلول های گیاهی می شود. بدین صورت که یک مجموعه عکس با کیفیت گرفته شده در زمان های مختلف می تواند برای ایجاد فایل های Stl/CAD و در نتیجه چاپ سه بعدی آن ها استفاده شود.
همچنین علی رغم تقلید کامل بافت های گیاهی و برهم کنش بین سلول های گیاهی در سامانه های میکروفلوییدیک، چاپ سه بعدی زیستی در این سامانه ها باعث ارزیابی واقعی تر از دینامیک سلولی می شود. این مهم از طریق ساخت میکرو محیط های لیفی برای تقلید برهم کنش سلول ها در چندین جهت و در نتیجه تقلید میکرو محیط سه بعدی سلول ها در گیاه می شود. دینامیک سلول های گیاهی همچنین از طریق چاپ داربست های حاوی آن سلول ها امکان پذیر است. قرار گرفتن سلول ها در مجاورت یکدیگر اطلاعات ارزشمندی از سیگنال های بین سلول ها می دهد. در پژوهشی به مطالعه بر هم کنش سلول های جلبکی و سلول های بنیادی بدن با استفاده از چاپ سه بعدی زیستی پرداخته شد. در این پژوهش اکسیژن تولید شده از سلول های جلبک توسط سلول های بنیادی مصرف می شد. از قرارگیری سلول های مختلف در کنار یکدیگر با استفاده از فناوری چاپ سه بعدی زیستی می توان در توسعه انواع مختلفی از داروها که نیاز به فرایند های سلولی پشت سر هم دارد استفاده کرد.
از دیگر کاربردهای چاپ سه بعدی زیستی در بیولوژی گیاهی می توان به مطالعه نحوه رشد و گسترش خوشه های ریشه و نحوه نفوذ آنها در خاک اشاره کرد. با توجه به کاربرد های مذکور استفاده از چاپ سه بعدی زیستی در بیولوژی گیاهی، می توان گسترش اطلاعات در این زمینه در آینده ای نزدیک را انتظار داشت.
منابع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1360138519302833